MČ STUDENCI  IN  KD STUDENCI

Vas vabita v torek 9.7.2013 ob 19h na odprtje likovne razstave

“SORAJSKI  RAZLEDI” RADA JERIČA, akad. slikarja.

 
Razstava je  na ogled v času uradnih ur MČ Studenci (Šarhova 53a, 2000 Maribor, telefon 02 429 5660do 20. julija vsak ponedeljek, sredo in petek od 8h do 12h in v sredo od 14h do 16h. Od 21. julija do 10. avgusta vsak torek in četrtek od 9h do 11h.

jeric

RADO JERIČ

se je rodil 31. julija 1948 v Mariboru. Šolska leta je preživel na Studencih. Po končani gimnaziji je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gabrijelu Stupici in diplomiral pri prof. Kiarju Mešku. Ukvarja se s slikarstvom in oblikovanjem. Je avtor nekaterih večjih scenskih postavitev in poslikav javnih prostorov. Za svoja dela je prejel več priznanj in nagrad. Od leta 1983 je član Društva slovenskih likovnih umetnikov. Je aktiven član DLUM, več let je bil tudi uspešen predsednik društva. Samostojno je razstavljal v številnih razstaviščih in galerijah v Sloveniji in tujini. Sodeloval je tudi na številnih skupinskih razstavah in slikarskih kolonijah doma in po svetu. Živi in dela v pristnem ruralnem okolju na kmetiji Soraj v Vukovju pri Pernici blizu Maribora.
V krajinskem slikarstvu je Jerič prešel tri ustvarjalne faze: makro krajino, spomine na krajino in  mikro krajino. Slike premorejo izjemen energijski naboj. Krajina je impresija zaznavanja in ekspresija likovnega zapisovanja. Krajinska tema mu je konstantni vir navdiha (Anamarija Stibilj Šajn). V razstavišču Studenček avtor razstavlja likovna dela v tehniki akrila na platno. V njegovh delih je čutiti temeljno zavezanost, pripadnost in zvestobo  krajinski tematiki. Iluzija je postala realnost, ki je na dosegu roke (Milan  Pirker). Rado Jerič je za svoje slikarstvo vedno potreboval konkretno motivno izhodišče in ga nato v procesu ustvarjanja bolj ali manj preoblikoval ali modificiral. V nekaterih slikah je izhodišče jasno in prepoznavno, v drugih je to »ekspresivna deformacija« z vstopom v prostor abstraktnega ekspresionizma in je realni motiv le oporna in izhodiščna točka za barvno in kompozicijsko slikarsko avanturo (Mario Berdič).

jeric1

Radu Jeriču čestitamo za likovno razstavo v MČ Studenci ter se mu najlepše zahvaljujemo za čudovito interpretacijo krajinske likovne izpovedi.
Peter V. Plavčak
Naslov Rada Jeriča:
Vukovje 33, 2231 Pernica pri Mariboru, Tel.: 02 640 8889, GSM: 031 231-041, E-mail: jeric.rado@gmail.com